„E un referendum care nu are încă obiect și are o zonă foarte largă, ca și cum am întreba dacă sunteți de acord cu lupta împotriva încălzirii globale. Justiția, în mod evident, presupune activități multiple. Ea a dovedit că are și unele dimensiuni utile și altele care țin de jocurile politice și sunt unii dintre martorii acestor jocuri politice. Acum practic Klaus Iohannis se joacă cu o poveste care este permisă de Constituție, pentru că așa cum arată și CCR, el are dreptul să stabilească oricând data referendumului. El putea acum doi ani. Dar ce o stabilește acum, odată cu alegerile europarlamentare? Pentru că el își dă seama că povestea asta este înțeleasă de foarte mulți ca fiind o parte dintr-o eventuală campanie a dreptei la nivelul UE și a campaniei pentru prezidențiale a sa și atunci practic vrea cu mâna PSD și cu voturile în special a celor din zona de stânga să își asigure cvorumul pentru un referendum, care altfel ar fi probabil în dificultate”, a afirmat Adrian Năstase, duminică la Antena 3.
„Din acest punct de vedere CCR a stabilit că într-adevăr el poate să hotărască data referendumlui, dar nu a spus că cele două activități trebuie să se desfășoare în aceeași secție. Sunt două acțiuni complet paralele, cu campanii diferite. Alegerile europarlamentare pe de o parte și referendumul despre încălzirea globală, justiție, ce îi permite Constituția lui Iohannis, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie în aceeași secție de vot pentru a se obține cvorumul respectiv. Aceasta este șmecheria. Și atunci sigur că Guvernul, pentru că a dat o lege care îi permitea acest lucru, poate să dea o OUG mâine în care să spună clar, constituțional, că cele două acțiuni din 26 mai, repet e o zi istorică, pentru că în 1941, pe 26 mai, a fost scufundat Cuirasatul Bismarck, mândria flotei naziste, dar probabil că nu din acest motiv s-a hotărât Klaus Iohannis să țină referendumul”, a completat fostul șef al Executivului.
El a mai spus că, dacă ar fi premier ar da o ordonanță de urgență pe subiect.
„Cred din acest motiv că PSD, Guvernul pot să stabilească, fără niciun fel de problemă de constituționalitate, că cele două acțiuni se vor desfășura în locuri separate. Aceeași zi, cum își dorește dl Iohannis, dar în locuri diferite”, a precizat Năstase.
Acesta a adăugat că, în cazul în care întrebarea la referendum este ambiguă, atunci ar trebui trimisă la CCR pentru a fi examinată de un organism independent, potriviti ghidului de practici al Comisiei de la Veneția. Fostul premier a sugerat și întrebarea care ar putea fi pusă românilor pe 26 mai.
„Apropo de întrebare. În ghidul de la Veneția se spune foarte clar că dacă întrebarea este ambiguă, creează probleme, trebuie să existe un organ independent care să examineze întrebarea respectivă. Deci eu cred că și întrebarea respectivă, dacă nu va fi foarte clară, va trebui trimisă la CCR, conform Ghidului de practici al Comisiei de la Veneția. «Credeți că unele abuzuri din justiție sunt bune și altele rele?» Sigur că este o notă de ironie în toată întrebarea aceasta, dar arată până la urmă esența justiției din România în ultimii ani și faptul că justiția a avut deseori obiective politice în România și știm foarte bine” a explicat Năstase.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiție în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că „așa nu se mai poate”.
Întrebat dacă are de gând Guvernul modificarea legii referendumului pentru secții diferite, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu am auzit-o pe doamna premier spunând așa ceva și nu se va modifica Legea referendumului prin OUG”.
De asemenea, liderul PSD a declarat că președintele Iohannis inventează lucruri pentru a lăsa impresia că îi e cuiva frică de referendum, dar că persoana sa ar trebui să se teamă de întrebările generate de acest demers.
Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, articolul 15, alineatul (2), prevede că în situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerile europarlamentare atunci „ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii”.